Váminformáció

Ezen az oldalon röviden összefoglaljuk a vámszabályokat a leggyakrabban előforduló kérdésekkel kapcsolatban. A fordítás az Egyesült Államok Vám- és Határőrségének (U.S. Customs and Border Protection – CBP) hivatalos honlapján található információ alapján készült, és azzal a céllal tesszük itt közzé, hogy az angolul nem, vagy kevésbé jól beszélők is tájékozódhassanak e kérdésekben. Törekszünk arra, hogy a fordítás kövesse az esetleges változásokat, de mindig a Vám- és Határőrség oldalán található információ számít hivatalosnak.

Az alábbi kérdésekről részletes információt talál az USA Vám- és Határőrségének (CBP) „Welcome to the United States” című kiadványában, valamint a CBP honlapján, ahol kulcsszavak alapján kereshet, illetve kérdéseket is feltehet.
Élelmiszerek:
• Feldolgozott élelmiszer: ételízesítő, ecet, étolaj, gyárilag csomagolt fűszerek, méz, őrölt kávé, tea, pékáru, cukorka, bizonyos sajtok és csokoládé bevitele általában megengedett. Nem vihető be azonban olyan csokoládé, melyben alkohol tartalmú töltelék van.
• Húsfélék: friss, szárított, vagy konzerv húsféléket és az ezekből készült termékeket (pl. kolbász, szalámi) a legtöbb országból tilos bevinni az USA-ba. Ez a tiltás érvényes gyakorlatilag mindenre, ami húsfélét tartalmaz, így a levesporra és leveskockára is. Kereskedelemben forgalmazott konzerv hús bevitele megengedett, ha a hivatalos ellenőr a címke alapján meg tudja állapítani, hogy a terméket a dobozban főzték meg, légmentesen lezárták, és az hűtés nélkül tárolható.
• Gyümölcs és zöldség: Gyümölcsök, zöldségfélék, növények, diófélék, gabonafélék, magok és feldolgozatlan növényi termékek bevitele általában vagy tilos, vagy beviteli engedélyhez kötött. Minden egyes növényt, növényi terméket, gyümölcsöt, és zöldséget be kell jelenteni a CBP tisztviselőjének, vagy a CBP mezőgazdasági termékekkel foglalkozó felelősének, és átvizsgálásra be kell azt mutatni, függetlenül attól, hogy az látszólag kártevőmentesnek néz ki.
Gyógyszerek és narkotikumok:
Az általános szabály az, hogy csak olyan gyógyszert vigyen magával, amelyre és amennyire szüksége van, se többet, se kevesebbet. Azoknak, akiknek olyan gyógyszerre van szükségük, mely függőséget okozó drogot, vagy narkotikumot tartalmaz (pl. néhány köhögéscsillapító, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok, élénkítőszerek, stb.), a következő szabályokat kell betartaniuk:
• Minden ilyen gyógyszert jelentsen be a vámon.
• Minden ilyen gyógyszer legyen eredeti csomagolásában.
• Csak olyan mennyiséget vigyen magával, mint amennyire egy azonos egészügyi problémától (pl. krónikus fájdalom) szenvedő embernek általában szüksége van.
• Kérjen orvosától receptet, vagy írásos nyilatkozatot, mely igazolja, hogy a gyógyszert orvosi előírásra szedi, és arra az utazás alatt is szüksége van ahhoz, hogy megfelelő egészségi állapotát fenntarthassa.
Felhívjuk figyelmet, hogy csak olyan gyógyszert vihet be, melyet az USA-ban is legálisan felírhatnak.
Szeszesitalok:
Külföldiek – amennyiben legalább 21 évesek – maximum 1 liter szeszesitalt (ez lehet sör, bor, vagy tömény szeszesital) vihetnek be személyes használatra vám- és adómentesen az országba. Az ezt meghaladó mennyiség után vámot és helyi adót kell fizetni. E szövetségi törvényi előírások mellett az utazónak figyelembe kell vennie az egyes államok vonatkozó törvényeit is, melyek esetenként szigorúbbak is lehetnek, mint a szövetségi törvények.
Dohánytermékek:
Vámmentesen vihető be maximum 200 darab (1 karton) cigaretta, vagy 100 darab szivar. Kubából származó szivar nem vihető be.
Pénz és más pénzeszközök:
Bármely összegben lehet pénzt az USA-ba bevinni, vagy onnan kihozni, illetve küldeni (pl. postán vagy más módon), azonban a 10.000 dollárt meghaladó összeget be kell jelenteni a vámon. A bejelentési kötelezettség az együtt utazó családtagokra is érvényes, amennyiben a nálunk lévő összes pénz meghaladja a 10.000 dollárt. Ha például valakinél van 10.000 dollár és még némi aprópénz is a zsebében, akkor az már meghaladja a felső határt, tehát kérje a vámtisztviselőtől a bejelentésre szolgáló nyomtatványt (Currency Reporting Form – FinCEN 105). A bejelentés elmulasztása súlyos büntetést vonhat maga után. Pénz alatt jelenleg érvényes USA vagy külföldi pénzérme, valuta, utazási csekk, pénzutalvány, stb. értendő.