Biztonság és megelőzés

A külföldi állampolgárok elsősorban a nagyvárosokban, de leginkább a magyar turisták által is első számú utazási célnak tekintett New York-ban válhatnak bűncselekmények áldozatává. Általánosságban megállapítható, a statisztikák is azt mutatják, hogy New York-ban évről-évre csökken a bűncselekmények száma, és például Manhattan középső része (Midtown) biztonságosabbnak tekinthető, mint Budapest közbiztonsága. Ennek ellenére a külföldiek még mindig célpontokat jelentenek a bűnözők számára.
 
Los Angeles város és környéke alapvetően biztonságos, az emberölések száma történelmi mélyponton van, de vannak bandaháborúktól érintett részei, ezek elsősorban a szegényebb, rosszabbul fejlett részek.  Erősen ajánlott az ilyen területeket, különösen éjszaka elkerülni.
 
A Dél-Kaliforniába, Dél-Arizonába, Új-Mexikó vagy Texas déli részére látogatók gyakran ellátogatnak Mexikóba, ahol a mexikóvárosi nagykövetség konzuli osztálya rendelkezik illetékességgel.  Fontos arra ügyelni, hogy az Egyesült Államokban regisztrált személygépjárművek biztosítása nem terjed ki Mexikóra, vagy ha igen, azt a mexikói hatóságok gyakran nem fogadják el, tehát tanácsos külön biztosítást kötni.  San Diegónál az amerikai oldalról ellenőrzés nélkül lehet átjutni a mexikói oldalra, Tijuanába, de visszatérni az Egyesült Államokba csak a szokásos feltételek mellett lehet.  Tijuana hárommilliós nagyváros, amelyet a magas, elsősorban a szervezetten elkövetett bűncselekmények tesznek világszerte ismertté, de a turisták sérelmére elkövetett lopások is gyakoriak.  A turisták által kedvelt Avenida Revulúcion láthatóan erős rendőri őrizet alatt áll.
 
a.) Zsebtolvajlás:
• elsősorban tömegközlekedési eszközökön (busz, metró) követik el, főleg az utazási csúcsidőben, leszállás előtt,
• a turisták által kedvelt látványosságok közelében,
• cipőboltokban, leggyakrabban a női táskák a szenvedő alanyai
Megelőzés: Készpénzzel történő fizetés esetén ne legyen könnyen észrevehető, hogy sok pénz van még a pénztárcában. Hölgyek ne tegyék le a földre táskáikat a cipőboltban. Hölgyek, ha utcán sétálnak táskáikat szorosan a hónuk, karjuk alatt tartsák. 100 dollárnál több készpénzt nem ajánlott magunknál tartani. A készpénzhasználat helyett érdemes készpénz-helyettesítőket (utazási csekk, bankkártya) használni.
 
b.) Hitelkártyákkal kapcsolatos csalások:
• hasonló módszereket alkalmaznak, mint bárhol máshol a világon.
 
c.) Fogyasztási cikkek vásárlásával kapcsolatos csalások:
• nagy árleszállítással, alkudozás eredményeként kapott nagy engedménnyel vásárolt cikkek esetében előfordulhat, hogy hibás terméket adnak el, és utána nincs csere, vagy pénz visszaszerzési lehetőség. Ezek között több olyan üzlet is van, amelyik  New York-ban a 5th Avenue-n, tehát az egyik legelőkelőbb sugárúton található!
Megelőzés: Ne vásároljunk olyan üzletben, ahol felirat hirdeti, hogy nincs csere vagy pénz visszaadás. Ugyancsak ne vásároljunk olyan üzletben, ahol alku után nagy engedménnyel juthatunk hozzá a legmodernebb műszaki cikkekhez.
 
d.) Szállodai lopások:
•  egyre csökken a számuk, de előfordulnak, elsősorban olcsóbb szállodákban.
Megelőzés: Ne hagyjunk útlevelet, értékesebb holmikat, pénzt a szállodai szobában, ezeket a szállodák széfjeiben helyezzük el.
 
e.) Utcai rablások, erőszakos cselekmények:
• ezeket elsősorban az egyes szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű területeken, településeken, illetve városrészekben, nyilvános parkokban követik el, és főleg éjszaka.
Megelőzés: ne sétáljunk olyan kerületekben, főleg éjszaka, ahol nem rendelkezünk megfelelő helyismerettel. A leírtak ellenére, Harlem is egyre biztonságosabb, főutcáját nappal turistacsoportok és egyéni turisták egyaránt látogatják. A helyismeret fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – az Egyesült Államok nagysága és sokszínűsége talán mindenfajta általánosítást lehetetlenné tesz, az mégis igaznak tűnik, hogy a bűnözés “helyhez köthető”, azaz, az áldozattá válás esélye aránytalanul megnő egyes szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű területeken, míg a turisztikai szempontból leginkább látogatott nagyvárosok legnagyobb része teljesen biztonságos.
 
Egészségbiztosítás
Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült Államokba utazók az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás igénybevétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos – az életet fenyegető – esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani. A külképviseleteknek nem áll módjában az orvosi számlák kiegyenlítése