ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer)

Bush elnök 2008. október 17-én ünnepélyes keretek között jelentette be – Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia és Dél-Korea mellett – Magyarország felvételét az amerikai vízummentességi programba. A magyar állampolgárok 2008. november 17-től utazhatnak vízummentesen az Amerikai Egyesült Államokba.
 
A Vízummentességi Programban jelenleg részt vevő országok: Andorra, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brunei, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia , Luxemburg, Magyarország, Máltai Köztársaság, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovénia, Szlovákia, Új-Zéland.
 
Felhívjuk az Egyesült Államokba a vízummentességi program keretében utazó, elektronikus beutazási engedéllyel (ESTA) rendelkező magyar állampolgárok figyelmét az ESTÁ-ra vonatkozó néhány alábbi részletszabályra.
 
Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles.
2010. szeptember 8-án, magyar idő szerint reggel 6 órától, a rövid időtartamú, turizmus vagy üzleti célból történő beutazáshoz kiváltott elektronikus beutazási engedély (ESTA) díjkötelessé válik. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer  egyelőre csak a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el.
A fenti időpontig kiváltott engedélyek után nem kell díjat fizetni; azok továbbra is érvényesek maradnak a kiállítástól számított 2 évig, vagy az útlevél lejártáig. Azok részére, akik e-mail- címet adtak meg jelentkezésükkor, a rendszer 30 nappal az ESTA lejárta előtt figyelmeztetést fog küldeni.
 
Tekintettel arra, hogy az interneten több honlapon is kínálnak különböző összegekért ESTA beutazási engedélyeket, fokozottan felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak az amerikai kormányzati ESTA bejelentkezési internetes portálon keresztül lehet ESTA engedélyt kérelmezni és annak díját kifizetni. Más, harmadik fél internetes díjátutalási ajánlatát ne fogadják el!
 
Hivatalos USA honlapok:
Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének honlapja: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html
 
Általános tájkoztató az ESTÁ-ról
Az ESTA esetében nincs lehetőség arra, hogy a kérelmező a belépést követően az egy alkalomra szóló 90 napos tartózkodását hosszabbítsa, vagy látogatási vízumát tanulmányi, illetve munkavállalási vízumra változtassa.
A határon az a hiányosság is visszafordításhoz vezethet, amennyiben a kiutazótól a légitársaság képviselője nem veszi el a belépést, illetve az elutazás időpontját regisztráló I-94 szelvényt, amelynek következtében az amerikai hatóságok nem regisztrálják a kiutazását, és azt túltartózkodásnak minősítik. Ilyen esetben ezt elkerülendő az I-94 szelvényt a Kentucky állambeli London város számítógépes nyilvántartó központjába kell elküldeni (cím: DHS-CBP SBU, 1084 South Laurel Road London, Kentucky 40744, USA).
 
Felhívjuk továbbá figyelmüket arra, hogy amennyiben panaszt szeretnének tenni méltánytalan elbánás, beutazás indokolatlan megtagadása, személyiség téves beazonosítása, illetve indokolatlan vizsgálatoknak való alávetés miatt, arra lehetőségük van az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma honlapján található, az utazással kapcsolatos problémák jogorvoslására és kivizsgálására hivatott program keretén belül. A program elérhetősége: DHS Traveler Redress and Inquiry Program – DHS TRIP, (http://www.dhs.gov/trip). A problémák kivizsgálására az érintettnek egy részletes kérdőívet (Travel Inquiry Form) kell kitöltenie, személyes adatainak megadásával, valamint az őt ért sérelmek megjelölésével.
 
Azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokba történő vízummentes utazás bevezetése előtti időszakban (2008. november 17. előtt) utaztak az Egyesült Államokba, és ott az érvényes vízumukban megengedettnél hosszabb ideig tartózkodtak (túltartózkodtak), számítaniuk kell arra, hogy a határon szolgálatot teljesítő bevándorlási tisztviselő saját nyilvántartása alapján akkor is megtagadhatja a belépést és a visszafordítás mellett dönthet, ha az érintett rendelkezik az ESTA rendszerben kiállított, érvényes beutazási engedéllyel!