Melyik világhatalomnak nincs hivatalos nyelve?

Valószínűleg sokan nem tudnák helyesen megválaszolni azt az egyszerűnek tűnő kérdést, hogy mi a világ vezető politikai és gazdasági hatalmának, az Egyesült Államoknak a hivatalos nyelve. Mert a helyes válasz nem az angol, hanem az, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak nincsen – és sosem volt – hivatalos nyelve.

Kevéssé ismert tény, hogy az Egyesült Államoknak, a bevándorlók országának nincs és soha nem is volt de jure, vagyis jog szerinti hivatalos nyelve. Meg nem nevezett, azaz de facto hivatalos nyelve azonban van, ami természetesen az angol. Ezen a nyelven íródnak a szövetségi szintű törvények, ahogy már az USA alkotmánya is ezen a nyelven íródott az ország alapításakor, az Angliától való 1776-os elszakadás után. Az angolt ráadásul a lakosság 96 százaléka jól vagy nagyon jól beszéli, ennek ellenére 80 millió amerikainak nem angol az anyanyelve és nem is angolul beszél otthon. Az Egyesült Államok különleges nyelvi változatossága pont a bevándorlásnak köszönhető. A legutolsó felmérés szerint az országban 337 nyelvet beszélnek, ezek közül 176 őshonos amerikai indián nyelv.

Az ország eddigi két és fél évszázados történelme során a bevándorlók többnyire két-három generáció alatt elveszítették az anyanyelvüket, így az éppen beszélt nyelvek arányát mindig a legújabb bevándorláshullámok határozták meg. 1956 után a magyar nyelvet is gyakran lehetett hallani az Államokban, ma azonban már csak nagyjából 100 ezer ember, azaz a lakosság 4 ezreléke használja a magyar nyelvet otthon, bár sokkal többen, felmérésektől függően 1,5-4 millióan tartják magukat magyarországi (az Osztrák-Magyar Monarchia korával együtt) származásúnak.

Hivatalos nyelvek az Egyesült Államokban

Ugyan az Egyesült Államoknak szövetségi szinten nincs egy az alkotmányban vagy máshol rögzített hivatalos nyelve, egyes tagállamoknak van. Először azonban egy pillanatra még térjünk vissza az egész ország hivatalos nyelvének kérdésére: azok közül, akik esetleg tudják is, hogy az Egyesült Államoknak nincs hivatalos nyelve, sokan ismerik az oknak egy torzított változatát. A Muhlenberg legenda néven is ismert városi legenda szerint ugyanis csak egy szavazaton, Frederick Muhlenbergén múlott, hogy nem a német nyelv lett az USA hivatalos nyelve. A valóságban ebből annyi igaz, hogy egy 1794-ben tartott képviselői gyűlésen német nyelvű bevándorlók egy csoportja kérvényezte néhány törvény németre való lefordítását, amit azonban tényleg egy szavazat híján utasítottak el a képviselők. Azt is hozzátehetjük még ehhez a tényhez, hogy a német származásúak aránya kiemelkedően magas az USA jelenlegi lakosai között, sőt, az angol származást is megelőzve a német a leggyakoribb nemzetiségi származás. 49 millió amerikainak voltak német ősei, ami a lakosság majdnem 20 százaléka, és ez megelőzi az ír (10,8 százalék), az angol (7,7 százalék), és az önmagukat amerikai származásúnak tartók (7,2 százalék) számát is, illetve az Afrikából behurcolt rabszolgák leszármazottainak majdnem 13 százalékos arányát.

Korábban nemcsak az államszövetségnek, de az USA tagállamainak sem volt hivatalos nyelve. A hivatalos nyelvek törvénybe iktatása új keletű dolog: csak 1975 után kezdődött el. Addig Nebraska volt az egyetlen állam, ahol már 1920-ban megnevezték az angolt hivatalos nyelvként. Az utóbbi évtizedek főleg spanyol anyanyelvű bevándorláshullámainak köszönhetően azonban mára már 30 tagállam nevezi meg az angolt az adott állam hivatalos nyelveként. Pár tagállam továbbá de facto vagy de jure kétnyelvű, például francia gyarmati kötődések miatt Louisiana és Maine államaiban az angol mellett a francia is használatos, Új-Mexikóban pedig az angol és a spanyol. Érdekesnek mondható még Hawaii esete is, ahol 1978 óta rendelet nevezi meg az angolt és a hawaii nyelvet mint az állam hivatalos nyelveit, holott a szigetcsoport őshonos ausztronéz származású nyelvét mindössze ezren beszélik. Kalifornia pedig a bevándorlók nagy száma miatt információs célokkal bizonyos fontos állami dokumentumokat az angolon kívül még nyolc nyelven is megjelentet.