Kaliforniai bor

Tudtad-e, hogy Kaliforniában magyar ember indította el a mára világhírű bortermelést?

1961. március 20-án a kaliforniai szenátus így emlékezett meg róla: „Ő a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki Kaliforniát az Egyesült Államok szőlőskertjévé varázsolta… Haraszthynak köszönhető, hogy napjainkban az USA összes borfogyasztásának 85%-át Kaliforniában termelik. Mindezekért az állam szenátusa felkéri polgárait, hogy csatlakozzanak ahhoz a tiszteletadáshoz, amelyet most maga is kinyilvánít Haraszthy Ágoston emléke iránt.”

Haraszthy Ágoston, a Bács megyében született (Futak község, 1812.), nemesi családból származó fiatal jogot végzett a pesti egyetemen, majd aljegyzői állást vállalt Bács-megyében. A pozsonyi diétán megismerkedett Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal, és később emiatt üldözték őt a bécsi hatóságok.

1840-ben egyik rokonával indult el Észak-Amerikába. Vállalkozásának mozgatója az indiánok élete iránti személyes érdeklődésen kívül az is volt, hogy kereskedelmi kapcsolatot létesítsen Magyarország és Amerika között. Útja során végül is Wisconsiban birtokot vásárolt, ahol “Széptáj” néven várost alapított és elhatározta, hogy itt szőlőt fog telepíteni.

Az Egyesült Államokban a borelőállítás szabályai lényegesen eltérnek az unió szabályaitól. Példaként említethető, hogy az USA-ban a bor vizezése is megengedett bizonyos mértékig.