Utazás házikedvencekkel

Az USA járványügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) szabályozza a kutyák, macskák, teknősök, majmok és más állatok, valamint olyan állati termékek bevitelét, amelyek emberekben betegséget okozhatnak.

A CDC nem írja elő általános egészségügyi bizonyítvány bemutatását a házikedvencek beviteléhez, azonban egyes államok, illetve légitársaságok kérhetik azt. Mielőtt elindul, tájékozódjon annak az államnak az előírásairól, ahova utazik, illetve érdeklődjön a légitársaságoknál, melyek járatait igénybe veszi majd. És természetesen kérheti segítségünket.
Macskák:
• A macskán nem lehet jele emberre is átterjedő betegségnek. Belépéskor a macskát megvizsgálják, és ha megbizonyosodnak arról, hogy az állat emberre is átterjedő fertőző betegséget hordoz, megtagadják a bevitelt az USA-ba. Ha a macska betegnek tűnik, a belépésnél állatorvosi vizsgálatot rendelhetnek el a gazda költségére.
• Macskák esetében nem szükséges a veszettség elleni oltást igazolni ahhoz, hogy beengedjék az állatot az USA-ba, azonban egyes államok megkövetelhetik, ezért mindenképpen tanácsos az úti cél állam, illetve helység egészségügyi hatóságainál érdeklődni.
• Minden Hawaiira, vagy Guam területére érkező macskára érvényesek az ottani karantén előírások, még akkor is, ha az állat az USA szárazföldi része felől utazik be.
• Amennyiben repülővel szállítja a macskát az USA-ba, mindenképpen érdeklődjön a légitársaság(ok) állatok szállítására vonatkozó előírásai felől. Sok légitársaság megköveteli az állatorvosi igazolást arról, hogy az állat egészséges.
Kutyák:
• A kutyán nem lehet jele emberre is átterjedő betegségnek, és igazolni kell, hogy érkezése előtt legalább 30 nappal megkapta a veszettség elleni oltást. Belépéskor a kutyát megvizsgálják, és ha megbizonyosodnak arról, hogy az állat emberre is átterjedő fertőző betegséget hordoz, megtagadják a bevitelét az USA-ba. Ha a kutya betegnek tűnik, állatorvosi vizsgálatot rendelhetnek el a gazda költségére.
• A kutyának érvényes veszettség elleni oltási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. A bizonyítványnak azonosítania kell az állatot, tartalmaznia kell a védőoltás beadásának dátumát és az oltás érvényességnek lejártát, amit az állatorvos aláírásával igazol. Ha a lejárat ideje nincs megadva, akkor  abban az esetben fogadják el a bizonyítványt, ha az USA-ba való belépéshez képest a beadás dátuma 12 hónapnál nem régebbi.
• Az országba való belépés után a kutyára az egyes államok egészségügyi és oltási szabályai is érvényesek.
• Minden Hawaiira, vagy Guam területére érkező kutyára érvényesek az ottani karantén előírások, még akkor is, ha az állat az USA szárazföldi része felől utazik be.