Az Amerikai Magyarok

Az amerikai magyarok az Egyesült Államok azon állampolgárai, akik magyar származásúak. Sok magyar vándorolt az USA-ba az 1956-os forradalom leverése után és a második világháború alatt. Sokuk zsidó származású volt.

Történetük
A magyarok azóta képezik részét az Egyesült Államoknak, amióta európai emberek népesítik be az Újvilág földjét. Olyan magyarok vettek rész Amerika építésében, mint Kováts Mihály, az amerikai lovasság megalapítója, aki részt vett a Függetlenségi háborúban. Haraszthy Ágoston, aki 1840-ben Wisconsinban telepedett le, volt az USA első véglgesen letelepedett magyar származású polgára, és a második magyar, aki anyanyelvén könyvet írt az Egyesült Államokról (az első Bölöni Farkas Sándor volt, de ő hazatért). 1849-ben Kaliforniába költözött és Sonomában megalapította a Buena Vista Vineyards-t. E célból 100 ezer tokaji szőlőtőkét hozatott be. Ma a kaliforniai bortermelés atyjának hívják őt. A magyar emigráció első nagyobb hulláma az 1849-1850-es években, a szabadságharc leverése után érkezett meg az Államokba. Ezidőtájt minetgy 650-700 ezer magyar vándorolt az USA-ba. A szabadságharcos dzsentri réteg mellett már szegény földművelők is érkeztek velük. A bevándorlók megpróbáltak saját településeket alapítani, de ezek csak ideig-óráig tartották őket egyben. Az 1850-es években alapította New Budát Iowa állam területén Újházy László. A második leghosszabb ideig létező magyar település Árpádhon (ma: Albany) volt Louisiana államban, azt 1896-ban alapították. A harmadik bevándorlási hullám ugyanolyan okok miatt történt, mint az első. 1956-ban (akárcsak 1848-1849-ben) idegen elnyomó hatalom uralkodott az ország felett, és ez kényszerített tömegeket emigrációba. Az 1956-os forradalom után 40 ezren érkeztek az USA-ba.

Lakosságszám
A 2006-os amerikai népszámlálás adatai szerint az Egyesült Államokban 1 563 081 magyar vagy magyar származású ember él. 2001-ben 1 398 724 ember állította magáról, hogy elsősorban magyar származású. A leszármazottakkal együtt a magyar gént hordó emberek száma négy millió körül lehet. A magyarok a legnagyobb százalákban a new york állambeli Kiryas Joel településen élnek, ahol a lakosság 18,9 %-át alkotják. Többségében szatmári haszidita zsidók élnek ott. Az ohioi Fairport Harborban a lakosság 11,8 %-a magyar származású. További települések, ahol jelentős számban élnek magyarok.

Híres amerikai magyarok

Szórakoztató-ipar
A szórakoztató-iparban a már Amerikában született Ernie Kovacs (Kovács Ernő, 1919-1962) komikus stílusa számos TV-programot ihletett meg. Több filmstúdiót magyarok alapítottak. A később 20th Century Fox-néven továbbélő stúdiót Fried Vilmos alapította, a Paramonth Pictures egyik atyja pedig Zukor Adolf volt, egyben a hollywoodi filmgyártás atyja. számos színész és rendező fordult meg Hollywoodban, köztük többen kaptak Oscar-díjat. Bánky Vilma a némafilm-korszak sztárja volt, Drew Barrymore anyja magyar, Tony Curtis szülei Magyarországról vándoroltak ki (s maga Tony is hat éves koráig azt hitte, Magyarországon él, jól beszél magyarul). Peter Lorre, azaz Löwenstein László számos rémfilmben játszott, akárcsak Lugosi Béla. A Kertész Mihály által rendezett filmekben mellette más magyar is felbukkant, mint pl. Szőke Szakáll. Lukács Pál a régi filmek nagy csillaga volt, Oscar-díjat is kapott az Őrség a Rajnánért. Ilona Massey-t az új Marlene Dietrichként tartották. Gábor Zsazsa kora szexszimbóluma volt, testvér Gábor Éva is színésznő lett. Harry Houdini Magyarországon született, de szülei korán kivándoroltak az Államokba. Az operatőrök között Zsigmond Vilmos, Kovács László, Ernest Laszlo szerzett hírnevet magának. Frank Darabont rendezőt háromszor jelölték Oscar-díjra, Kertész Mihályt négyszer, ebből egyszer nyert is. George Cukor a My Fair Ladyért hozhatta el a legjobb rendező díját. Antal Nimród és Peter Medak az újabb generációt képviselik Hollywoodban, Benedek László pedig Golden Globe-díjas rendező. Joe Eszterhas az egyik legjobb forgatókönyvíró (Elemi ösztön), Andrew G. Vajna producerkedik (Terminator), Ladislas Farago forgatókönyvíró, Csupó Gábor pedig rajzfilmkészítő és rendező. George Pál technikai újításaiért 3-szor nyerte el az Oscar-díjat, Rózsa Miklós ugyanígy 3-szor a legjobb zenéért.

Zene
Gene Simmons a KISS együttes gitárosa anyai ágon magyar (magyarul még mindig folyékonyan beszél és énekel), Tommy Ramone (Erdélyi Tamás) a Ramones együttesben játszott. Paul Simon szülei is magyarok, Joe Muranyi pedig Louis Armstrong zenekarában játszott.

Tudomány
Kennedy P. József (1928) amerikai magyar vegyészmérnök, kémikus, az MTA tagja. Kiss László (Leslie Kish) (1910–2000) amerikai magyar statisztikus, a mintavételi eljárások módszertani fejlesztője, az MTA tagja. Kosztarab Mihály (1927) entomológus, a pajzstetvek nemzetközileg elismert kutatója, az MTA tagja. Neumann János matematikus, nevéhez fűződik az informatikában a Neumann-elv, a játékelméletben a neumann tétel.

Az alábbi fizikusokat – a városi legenda szerint – összefoglalóan UFO-ként emlegették, mert furcsán beszéltek angolul, és nagyon okosak voltak:

  • Wigner Jenő
  • Szilárd Leó Fizikus
  • Teller Ede Fizikus

Sport
A Vajdaságban született (de azóta már magyar állampolgár) Szeles Mónika számos tenisztornát nyert meg, Hargitay Miklós (lánya Mariska Hargitay színésznő) Mr. Universe volt. A baseball magyar hősei: Joe Medwick és Charles Nagy már kint születtek. Az amerikai futball idehaza született nagyjai a Gogolák testvérek: Charlie Gogolak és Pete Gogolak. Mellettük Joe Namath, Larry Csonka, Bernie Kosar, Louis Roy Groza, George S. Halas, Don Shula, Joe Theismann, Thatcher Szalay és Andy Farkas neve ismerős még az amerikaiaknak. Karch Kiraly röplabdázó, Susan Francia és Rebecca Soni a pekingi olimpián képviselta az amerikai-magyar színeket.

Üzleti élet
Alexander Brody, Andrew Grove nagyvállalatok vezetői, alapítói voltak. Estée Lauder kozmetikumai világhírűek, de Calvin Klein is magyar szülőktől született. Charles Simonyi a számítástechnikai üzletben tevékenykedett, Soros György tőzsdei guru, Steven Ferencz Udvar-Hazy pedig a repülőgép-iparban utazik.

Politika
New York állam volt kormányzója, George Pataki a legmagasabb rangú magyar az Egyesült Államokban. Mellette Tom Lantos képviselő volt híres magyarságáról. A képviselők közt ül vagy ült még Eugene Jerome Hainer, Samuel S. Koenig, Andrew P. Harris, Ernest Istook, Alan Hevesi, Ernie Konnyu, Matt Szollosi, Theodore S. Weiss, Chris Gabrieli, Elizabeth Calabrese vagy Újvági Péter. Jesse Ventura egykori testépítő-bajnok (James George Janos) szlovákiai magyarként lett Minnesota állam kormányzója.