Friss figyelmeztetések

(2011. augusztus 27.)
Az Egyesült Államok belbiztonsági hivatala 2011. augusztus 25-én figyelmeztetést tett közzé, melyben felhívja az ország keleti partján élő, vagy oda utazó személyek figyelmét, hogy az elmúlt napokban hatalmas pusztítást végzett Irene-hurrikán közeledik a partvidékhez. (http://blog.uscis.gov/2011/08/hurricane-preparedness-entire-east.html). Ezúton kérünk minden a térségben tartózkodó, vagy oda utazni készülő magyar állampolgárt, hogy a hivatal által megadott linken (http://www.ready.gov/america/beinformed/hurricanes.html) közzétett vészhelyzeti előkészületeket tegye meg, s folyamatosan kövesse figyelemmel mind az országos (http://blog.fema.gov/search/label/Severe%20Tropical%20Weather), mind a regionális, helyi csatornákon közzétett tájékoztatásokat, figyelmeztetéseket.

(2010.11.09.)
Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter 2010. november 8-i bejelentése szerint ezentúl tilos a 16 oz.-nál (~49 dkg) nagyobb nyomtatói festéktartályok vagy festékpatronok szállítása az amerikai utasszállító gépeken. A tilalom mind az utastérbe felvihető, mind a feladható csomagokban történő szállításra vonatkozik, az Egyesült Államokba érkező nemzetközi, és az amerikai belföldi járatokon. A magas kockázatúnak minősített rakományokat teljes egészében kitiltják az utasszállító gépekről, belföldi és nemzetközi járatokon egyaránt.
Terrorveszélyre történő figyelmeztetés, biztonsági intézkedések
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) ötfokozatú (alacsony – visszafogott – emelt – magas – súlyos) színkódolt skálán jelzi az ország aktuális terrorfenyegetettségi szintjét. A terrorakciók óta a középső, “emelt” fenyegetettségi szint (sárga színnel jelezve) van érvényben, amelyet a hatóságok indokolt esetben a narancsszínű “magas” szintre növelnek. “Súlyos” fenyegetettségre a terrortámadások óta nem volt példa. Az aktuális terrorfenyegetettségi szintről az Egyesült Államokba utazók a DHS honlapján (www.dhs.gov) kaphatnak felvilágosítást. Az Egyesült Államok által, saját állampolgárai és az itt-tartózkodók részére ajánlott elővigyázatossági ajánlásokról a www.ready.gov honlapon található információ.
Biometrikus ellenőrzés
Az Egyesült Államokba érkezéskor, valamennyi nemzetközi repülőtéren, illetve kikötőben, továbbá számos szárazföldi határátkelőhelyen elvégzik az utazók biometrikus adatainak ellenőrzését, ami azt jelenti, hogy az utazóról fényképet készítenek, valamint 2 vagy 10 ujjlenyomatot vesznek.
Magyar állampolgárok közül a biometrikus ellenőrzéstől mentesülnek a 14 év alattiak és 79 év felettiek, valamint bizonyos vízumok (A-1, A-2, C-3, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1, NATO-2, NATO-3, NATO-4, NATO-5, NATO-6) birtokosai.
Természeti katasztrófák
Javasoljuk, hogy az Egyesült Államok veszélyeztetett dél-keleti partvidéke felé utazók, illetve az ott élők keressék fel az alábbi honlapokat – elsősorban az Egyesült Államok hivatalos hurrikán figyelő honlapját – amelyeken nyomon követhetik a viharok útvonalát, pillanatnyi erősségét: www.nhc.noaa.gov/ és www.weather.com/
Amennyiben veszélyhelyzet állna elő, úgy keressék fel az érintett tagállamok valamint azok kormányzóinak honlapját, amelyeken információt találhatnak az esetleges kényszerintézkedésekről:
Florida: http://www.myflorida.com/, http://www.flgov.com/
Georgia: http://www.georgia.gov/, http://gov.georgia.gov/
Dél-Karolina: http://www.sc.gov/, http://www.scgovernor.com/
Texas: http://www.texasonline.com/portal/tol
Louisiana: http://www.louisiana.gov/ ;  http://www.getagameplan.org/
Mississippi: http://www.governorbarbour.com/
Szükség esetén, az Egyesült Államokban tartózkodó minden magyar állampolgár rendelkezésére áll a magyar nagykövetség vonala: 1-202-362-6730.
Járványok
Sertésinfluenza
New Yorkban és környékén az alábbi központi honlapokon találhatnak a magyar állampolgárok naprakész információt a sertésinfluenza terjedésével, megelőzésével kapcsolatban.
U.S. Department of Health & Human Services
http://www.hhs.gov/
Friss információkat a betegség Egyesült Államokbeli terjedéséről, illetve annak megelőzéséről, kezeléséről az amerikai járványügyi központ alábbi honlapján találhat:
http://www.cdc.gov/h1n1flu/