Dallas – A sorozat

A Dallas 1978. április 2. és 1991. május 3. közt futott amerikai tévésorozat, amely egy texasi olajmágnás család, a Ewing család hétköznapjait követi nyomon 14 különböző hosszúságú évadon keresztül.

A sorozatot Magyarországon 1990 és 1997 között tűzte műsorára a Magyar Televízió, majd később az RTL Klub és az M1 tévécsatornák sugározták ismét a szériát, bár a teljes sorozatot egyik tévéadó sem sugározta újra végig. 2008. szeptember 1-jétől a kereskedelmi Story TV csatorna ismétli az egész szappanoperát. Kicsit a sors tréfájának is tűnhet, hogy a sorozatot Magyarországon pont akkor kezdték vetíteni, amikor Amerikában már majdnem befejeződött. Az időzítés okaként legfőképp egyértelműen a rendszerváltást lehet megnevezni, de a sorozat kezdete óta eltelt évtized alatt semmi olyan lényeges életviteli változás nem történt, ami miatt a sorozat elavulttá, netán érthetetlenné vált volna.

A Dallast máig a nemzetközi televíziózás legsikeresebb állomásaként tartják számon. 357 epizódból tevődik össze, amelyek egyenként 47 perc hosszúságúak. A szappanopera ötletének gazdája David Jacobs producer, filmrendező és forgatókönyvíró. Golden Globe- és Emmy-díjas tévésorozat. A sorozat sikerére jellemző, hogy már 1979-ben útjára indult a széria spin-offja, a szintén rendkívül népszerű, hazánkban azonban mindezidáig nem sugárzott Knots Landing is, amely a harmadik Ewing-fiú, Gary és felesége, Val életét mutatja be.

Cselekményének kiindulópontja

A Dallas 1978-ban kezdődik, a Texas-állambeli Dallasban, egy dúsgazdag olajmágnás família, a Ewingok családi birtokán, Southforkban. A kisebbik fiú, Bobby (Patrick Duffy) még toleráns édesanyját, Ellie-t (Barbara Bel Geddes) és keménykötésű apját, Jockot (Jim Davis) is meglepi azzal, hogy feleségül veszi Pamela Barnest (Victoria Principal), aki a Ewingok régi ellenségének számító Barnes családból származik. Az idősebb testvér, Jockey (Larry Hagman), az angol nyelvű eredeti sorozatban JR (John Ross), a családi vállalkozás gátlástalan és arrogáns vezetője, aki rivalizálni kezd Pamela bátyjával, Cliff Barnes-szal (Ken Kercheval), így a két család közti gyűlöletes érdekellentétek ismét felszínre kerülnek. (Az eredeti konflikus Jock, valamint Cliffék alkoholista apja, Willard Barnes között húzódott.)

Jock, Jockey, és a farm vezetője, Ray (Steve Kanaly) eleinte megpróbálják elválasztani Pamelát és Bobbyt, ám a Ewingok hamar befogadják és megszeretik a tisztességes és a férjéhez hűséges új asszonyt. Míg kettejük viszonya felhőtlennek mondható, addig Jockey és felesége, Samantha (az eredeti angol nyelvű változatban Sue Ellen, de ez fonetikusan, a magyar nyelvben a rovarra utalt volna[forrás?]) (Linda Gray) házassága lassan megromlik. Egyrészt hét éve nem sikerül gyermeket nemzeniük, másrészt Jockey – félig-meddig titokban – csalja is a nejét. Mikor Samantha végre teherbe esik, Jockey akkor is épp egy másik nővel tölti az idejét. Az asszony, aki eddig férje előtt mindig megalázkodott, ekkor elhatározza, hogy a saját lábára áll. Megalkuvást nem ismerő és kemény természetté érik, és az öntörvényű Jockeyval az idők folyamán végletesen elhidegülnek egymástól. Miután Pamela többször elvetél, Bobbyval kénytelenek lemondani a gyermekvállalásról, de igyekeznek harmonikus kapcsolatban élni. A család hetedik tagja Lucy (Charlene Tilton), aki Jockeyék testvérének, a farmról elköltözött Garynek a lánya, és akit sok megpróbáltatás és csalódás ér a szerelem terén. A sorozat ezen kiindulópontját követően számos izgalommal és meglepő fordulattal szolgál a tévénézők számára, miközben a készítők újabb és újabb szereplőket vonnak be a dúsgazdag olajmágnások fényűző életstílusával fémjelzett, monumentális ívű cselekménybe.

Atmoszférája, hangulata. Dollárok és szokások.

A sorozatnak rendkívül karakteres arculatot adott emlékezetes főcímzenéje (amelynek a későbbi évadok számára több, apróbb variánsa is készült), valamint indítóképsora, amely a fontosabb figurák három különböző profilját és a dallasi/southforki tájat pásztázta végig. Maga a szappanopera betekintést engedett az amerikai felső tízezer elegáns és pazar életminőségébe. Az események fő színhelye a fényűző vidéki birtok volt, ahol a kényelembe beleszületett szereplők jártak-keltek, intézték mindennapos teendőiket: reggeliztek, újságot olvastak, társalogtak. A Dallas emellett a nagyvárosi irodaházak, magánlakások, csillogó estélyek, végtelen olajmezők és hatalmas sportpályák előkelő, déli világát is bemutatta a maga teljességében. A sorozat szereplőinek egy része hivatásos farmerként tevékenykedett, de „egyszerű” üzletemberek, közszereplők – főként olajmágnások – is rendre feltűntek a képernyőn. Terítékre kerültek különféle szokásaik is: meccsre, marhavásárra járás, pazar klubokban ebédelés, töméntelen whiskeyfogyasztás, és természetesen a széles karimájú cowboykalap előszeretettel történő viselése. A széria tehát amellett, hogy egy rendkívül tehetős társadalmi réteg mindennapjait mutatja be, a texasi mindennapoknak is meglehetősen precíz összefoglalóját nyújtja. Ugyanakkor az is látható volt, hogy a szereplők életében a vagyon és kényelem ellenére jelen voltak mindenféle kellemetlenségek, problémák is, úgymint betegségek, balesetek, támadások, árulás, hazugság és az üzleti, de ugyanúgy magánéleti ügyek kapcsán is mindenféle spekulációk, kijátszások, zsarolások. Ezek az események némileg árnyalták azt a jólétet, amit a sorozat bemutatott, utalva rá, hogy gondok, jellemhibák a gazdag emberek életében is előfordulnak.

A kapitalista “modell”

A sorozat másrészről a vadkapitalista, célja érdekében minden eszközt felhasználó üzletember – Jockey Ewing – jellemét is felvázolja. A magyar bemutató után a közvélemény szóvá is tette: a Dallas egyfajta pozitív élménnyel igyekszik vonzóbbá tenni az országra hirtelen „rátörő” kapitalista gazdaságot. Mindamellett, hogy a készítőknek nyilván nem lehettek ilyen konkrét szándékaik, a sorozat valóban részletesen szemlélteti a dörzsölt nagyvállalkozók farkastörvényekre alapított, rideg üzleti machinációkkal átszőtt mintabirodalmát.

A film kapcsán megismerhetjük a Dallasban működő olajkartell életét is. Noha a kartell intézményét ma már az amerikai piacot szabályozó törvények is tiltják, a sorozat készültekor ez még legális üzleti szövetségként működhetett. A sorozat által sugallt „vadkapitalista modellt” természetesen ez is nagyban fokozza. A kartell tagjai: Ames Oil (elnök: Jebson Ames); Lee Oil (Jordan Lee); Bradley Oil (Andy Bradley) és az Anderson Oil (Punk Anderson) vezényletével.

Névváltoztatások a magyar változatban

A magyar változatban a főszereplőt Jockeynak hívják. Az eredeti neve azonban J.R. (John Ross) Ewing J.r. volt. Jockey feleségét Sue Ellent szintén “átkeresztelték”, az ő neve Samantha lett.

Szereplők és jellemek

Jockey (John Ross, ‘J.R’ ) Ewing (Larry Hagman) – A Dallas főszereplője és leggonoszabb karaktere. Egyértelműen az ő ördögi gátlástalanságára épül a sorozat konfliktusainak zöme. Tudjuk róla, hogy gyermekként félénk természet volt, már ekkor is egyfajta torz bizonyítási vágy hajtotta. Felnőttként – mint a család idősebb sarja – komoly, de cinkelt lapokkal játszó vállalatigazgató, aki a munkáját a szeretteinél jóval előbbre rangsorolja, sőt, a Ewing famíliát (beleértve a farmot és a családtagokat is) egyenesen az olajtársasággal azonosítja. Környezetével gyakran konfrontálódik, egyedül csinos ágyasaival és az üzleti manipulációiban partneréül szegődő mágnásokkal ért szót. Aljas férfi, a kicsinyes intrikák és zsarolások valóságos művésze. Cinikus, a külvilág felé joviális és végtelenül szeretetreméltó, de ugyanakkor mohó és pökhendi jellem. Nem csoda, hogy a sorozat folyamán többször megpróbálják eltenni láb alól, és sokan tettlegességgel fejezik ki iránta érzett undorukat. Jockey viszont inkább eltűr néha egy-egy pofont, semmint jó útra térjen. A vállalat épsége érdekében bármit hajlandó feláldozni. Egyedül szüleit és fiát szereti többé-kevésbé. Az őt alakító Larry Hagman-re egyébként az évek során ráragadt Jockey figurája, későbbi pályafutása során sem tudott (vagy nem is akart) kibújni a televíziózás-történet leggonoszabb hősének skatulyájából. (Pl. a Nixon című Anthony Hopkins-filmben is olajmágnást alakított 1995-ben.)

Bobby (Robert James) Ewing (Patrick Duffy) – Bátyjának szöges ellentéte: szerény, becsületes, és természetesen jóképű fiatalember. Nem készült olajszakembernek, és folyamatosan vívódik: a családi vállalkozást vigye-e tovább, vagy fogjon valami egészen másba? Jockey eleinte nem sok lehetőséget kínál neki ahhoz, hogy az előbbit válassza, de Bobby az évek során egyre inkább ráérez az olaj ízére, és felelősségteljes vállalattulajdonossá érik. A farm körüli munkából is kiveszi a részét. Erős testfelépítésű, sokszor bántalmazza is gyöngébb bátyját. A feleségével, Pamelával való viszonyára gyöngédség és megértés jellemző, bár kettejükkel a sors csúnyán kibabrált. A bajok sokszor csőstül szakadnak Bobby-ra, de igyekszik mindig megoldani őket. A család támasza. Szimpatikus, életrevaló és talpraesett fiatalember, aki mindig segít másokon, és lerészegedni is csak különleges alkalmakkor szokott. Pamela elvesztése után kissé komorabbá, melankolikusabbá válik, s többfelé is kikacsingat, elvei mellett azonban a végsőkig kitart.

Pamela Jean Barnes Ewing (Victoria Principal) – Bobby felesége. A Barnesok közül való, ezért a saját bőrén tapasztalja a Ewing-Barnes rivalizálás szörnyűségeit. Egy balesetnek köszönhetően nem vállalhatja a terhességet, ezért Bobby-val kénytelenek lemondani a gyermekáldásról. Az 1985-86 közötti évadot végül álomévadnak minősítették, melyben Pam megálmodta Bobby halálát. Az ébredés után a zuhanyzóban találja férjét. Az események visszatérnek arra az időszakra, mikor Bobby újra megkéri Pamela kezét. Ennek az évadnak a végén kiderül, mégis lehet gyermekeük, ám egy autóbaleset következtében csúnyán összeég, s ezután már nem meri vállalni arcát Bobby mellett, s elhagyja őt. Karaktere még visszatér később, de már nem Victoria Principal játssza. A színésznő kilépésével Pamela alakja is talányossá válik.

Ellie (Eleanor) Southworth Ewing Farlow (Barbara Bel Geddes) – Ellie, a szeretetteljes anya vasmarokkal fogja össze a sokszor szétszéledő famíliát. Ő Southfork örököse és tulajdonosa, szereti a farmot, hiszen itt nőtt fel, és minden idejét a család felvirágoztatásának szenteli. Kedves és bölcs asszony, aki előszeretettel osztogatja életviteli tanácsait a családtagok számára. Férjével, Jock-kal való meghitt viszonya, őseinek és a család intézményének tisztelete, becsületessége az egyik legemberközelibb karakterré teszi.

Samantha (Sue Ellen) Shepard Ewing (Linda Gray) – Jockey felesége, egykori szépségkirálynő, aki kezdetben mániákusan vonzódik férjéhez, majd amikor rádöbben annak igazi természetére, aljas hűtlenkedéseire, hirtelen öntudatra ébred. Megalkuvást nem ismerő, öntörvényű és határozott nővé válik.

Cliff (Clifford) Barnes (Ken Kercheval) – Willard Barnes fia, aki szűkölve utálja Jockey Ewing-ot, s persze ez az érzés kölcsönös. A két férfi megszállott kötélhúzása végighúzódik az egész cselekményen, de Cliff – tekintve, Jockey mögött rendszerint sokkal jelentősebb erők sorakoznak fel – menetrendszerűen elveszíti a gonosz olajmágnás elleni akaratos küzdelmét. Jockey-hoz hasonlóan őt is a győzelem és a dicsőség érdekli, de emberarcúbb, mint végletesen aljas ellenlábasa. Érzékeny, öntörvényű személyiség.

Ray (Raymond) Krebbs Ewing (Steve Kanaly) – A farm vezetője, aki később feleségül veszi Donna Culvert. Ray egyszerű ember, viszont igen erős morális érzékkel bír. Tisztességes, és persze a tanyasi munka szeretete hajtja. Jock-kal való kapcsolata meghatározó jelentőségű az életében. Amikor megtudja, hogy a Ewing-családfő valójában vér szerinti édesapja, a mindkettejük számára meglepő felismerés új alapokra helyezi eddig is bensőséges viszonyukat.

Lucy Ann Ewing Cooper (Charlene Tilton) – Nyafogós tinilányként indul, aki nem találja a helyét az életben. Szerelmi csalódások, családi identitászavar (szülei, Gary Ewing és Valene Ewing elváltak, és magára hagyták), szeretethiány jellemzi mindennapjait, míg nem találkozik Mitch Cooper-rel, akivel egymásba szeretnek és összeházasodnak. A sorozat második évadja közben Lucy anyja és apja újra összeházasodtak, majd ketten Kaliforniába költöztek. Az ő történetüket meséli el az amerikai Knots Landing sorozat, amely 14 évadot élt meg.

Donna Culver Krebbs (Susan Howard) – Ray felesége. Korábban Sam Culver politikus hitvese volt, de az idős férfi halála után megtetszett neki a farmer Ray, és kapcsolatuk rövidebb mosolyszünet után házassággá érett. Ő a Texasi Energiabizottság elnöke.

Clayton Farlow (Howard Keel) – Miután Jock Ewingot baleset éri, és meghal, Clayton Farlow feleségül veszi Ellie-t, és tulajdonképpen az elhunyt családfő helyébe kíván lépni. Ez persze nem tetszik Jockey-nak. Farlow becsületes, és a Ewingokat sajátjaiként szerető férfi, aki maga is dúsgazdag. Fiának, Dusty-nak és Samanthának korábban szerelmi viszonyuk volt, a történet elején.

Jock (John Ross) Ewing (Jim Davis) – A Ewing család feje, aki keménykötésű, de udvarias és jószándékú férfi. Ifjúkorában építette fel a Ewing Olajtársaságot, áldozatos munkával, majd később, amikor megöregedett, Jockey-nak adta át a vállalat irányítását. A sorozat 5. szériájában repülőgépszerencsétlenség áldozata lesz, és meghal. Szükséghelyzet kívánta így, mivel az őt alakító színész, Jim Davis valóban jobb létre szenderült 1981-ben.

A magyar Dallas

A sorozatot Magyarországon először 1990 és 1997. október 24. között, 1994. április 8-tól péntekenként este 8 órai kezdéssel sugározta a Magyar Televízió egyes csatornája. A sorozat magyar szinkronja az idők folyamán legendássá nemesedett. A Magyar Szinkron- és Videovállalat, majd a Videovox Stúdió Kft. gyártotta a sorozat magyar változatát, amelyben Larry Hagman Kránitz Lajos, Patrick Duffy Csankó Zoltán, Linda Gray Szerencsi Éva, Victoria Principal Simorjai Emese, Barbara Bel Geddes Dallos Szilvia, Howard Keel Szabó Gyula, Jim Davis Gera Zoltán, Ken Kercheval Végh Péter, Charlene Tilton Balogh Erika, Steve Kanaly pedig Melis Gábor hangján szólalt meg, de a szereposztás az állandó munkafeladatok mellett számos magyar színészt foglalkoztatott. Hét év alatt a kisebb-nagyobb szerepekben felbukkant Sinkovits Imre, Mádi Szabó Gábor, Szabó Sándor és Tordy Géza is, miközben természetesen a gyakori szinkronhangok közül is több tucat művésznek adott munkát a sorozat.

Járművek

A sorozat egyik figyelemreméltó vonása, hogy a módos főszereplők habár az ízig-vérig amerikai Texas államban éltek, Jockot kivéve majdnem mind európai, főleg német autókkal közlekedtek, amelyek ráadásul nem is voltak feltétlenül hagyományos értelemben vett luxusautók, sőt, némely szereplő egész szolid, hétköznapi autókkal is járt. Sofőr sem volt, mindenki maga vezetett. (Hogy mindezekre a főszereplők szimpatikusabbá tétele miatt, vagy valamilyen lobbi, netán burkolt reklám miatt került sor nem tudni.) Egy kicsit talán szokatlannak tűnhetett ez egy olyan helyen, ahol jellemzően hatalmas, korabeli amerikai cirkálókkal közlekedtek a gazdagok, Texasról lévén szó sokszor bikaszarvakkal vagy más díszekkel is ékesítve a kocsijaikat. Jock “nagy öreg olajmágnás” karaktere szintén ilyen cirkálóval járt, de a család többi tagjának vagy már eleve európai, vagy hétköznapi amerikai autói voltak, amiket idővel viszont szintén európaira cseréltek. (Jock karaktere viszont jellege miatt valószínűleg később sem váltott volna európai autóra.) A főszereplők járművei aztán szintén összeforrtak a karakterekkel, amiket a laikusok nem egyszer azokkal összefüggésben azonosítottak, pl. “Bobby-Merciként”.

Szereplő Márka Autótípus

Jockey (Mercedes, Cadillac) Jockey szinte mindig egy világoszöld, S osztályú, vagyis a legnagyobb négyajtós Mercedesszel járt. Először egy (W116-os) 280 SE-vel, majd 450 SEL-el. Ezt követte egy (W126-os) 380 SEL és még egy 500 SEL is. Rövid ideig egy szürke Cadillac Allantéja is volt a sorozat vége felé. (Rendszáma: Ewing 3)

Bobby (Mercedes, Jaguar) Bobby egy piros sport Mercedesszel járt, annak is a cabrio, vagyis nyitott változatával. Az ő Mercedese még annyit sem változott mint Jockey-é, végig R107-es modell maradt. Először egy 450 SL, majd 380 SL. Később Jockey-hoz hasonlóan az ő autója is más lett a sorozat vége felé: ekkor egy világosbarna, szintén cabrio Jaguar XJS-el járt. (Rendszáma: Ewing 4)

Ellie (Volkswagen) Ellie autója egy fehér Volkswagen Golf Mk1 Cabriolet volt, amit viszont alig használt a sorozatban. Vezetni is talán csak egyszer vezette egy drámaibb epizódban, ezáltal a vezetését is dramaturgiai eszközként felhasználva. (Rendszáma: Ewing 2)

Jock (Lincoln) Jock egy világoskék, 1977-es Lincoln Continental Mark V-öt használt. (Rendszáma: Ewing 1)

Pamela (Chevrolet, Porsche) Pamelának először egy fekete, szintén 77-es Chevrolet Corvette-je, majd két barna Porschéja volt, előbb egy 911-es targa, majd egy 911-es cabrio.

Samantha (Mercury, Ford, Mercedes) Samanthának volt a legtöbbféle autója a főszereplők közül. Kezdetben masszív, amerikai “woody”-kat, vagyis fabetétes kombikat használt, legelőször egy piros, 1975-ös Mercury Colony Parkot, majd ugyanezt sárgában. Később ugyanezen autó 1979-es modellje tűnt fel, ugyancsak sárga színben. De volt egy ugyanilyen évjáratú-színű Ford LTD Country Squire-je is. (A Mercury amúgy a Ford cég egyik márkája.) Ezután ő is “Mercedes-párti” lett, legalábbis az autói alapján: először egy szintén kombi, szintén sárga vagy világos drapp (W123-as) 300 TD-je volt, majd “kitörve” a sárga kombik közül kupéja, egy szürke (C126-os) 380 SEC-je lett.

Lucy (Fiat, Triumph, Porsche) Lucy első autója, amit a sorozatban ajándékként is kapott meg egy ezüstszürke Fiat X1/9 volt. Ezt egy hasonló színű, nyitott Triumph TR7 követte, utána két Porschéja lett neki is, mint Pamelának: egy szürke 924-es, majd később egy sötétszürke 944-es. (Rendszáma: Ewing 5)

Ray (Chevrolet) Ray kisteherautókkal járt, mint farmon élő és dolgozó ember, mint például egy világoszöld-fehér színű, 1969-es Chevrolet C-10-zel.

Díjak és jelölések

 • 1982 – Golden Globe-díj – a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban (Barbara Bel Geddes)
 • 1980 – Emmy-díj – a legjobb színésznő dráma sorozatban (Barbara Bel Geddes)
 • 1985 – Golden Globe-jelölés – a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)
 • 1984 – Golden Globe-jelölés – a legjobb dráma tv-sorozat
 • 1983 – Golden Globe-jelölés – a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)
 • 1983 – Golden Globe-jelölés – a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban (Victoria Principal)
 • 1983 – Golden Globe-jelölés – a legjobb dráma tv-sorozat
 • 1982 – Golden Globe-jelölés – a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)
 • 1982 – Golden Globe-jelölés – a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban (Linda Gray)
 • 1982 – Golden Globe-jelölés – a legjobb dráma tv-sorozat
 • 1981 – Golden Globe-jelölés – a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)