Hasznos Információk

Banki-pénzügyi szolgáltatások
Az utazó figyeljen arra, hogy pénzét még az utazás előtt váltsa át dollárra, mert országon belül problémát jelenthet a pénzváltás. A bankkártya használat rendkívül elterjedt az Egyesült Államokban, szinte mindenhol lehet vele fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, a Mastercard és az American Express kártyák. 7 féle pénzérme (2 és 1 dolláros, 50, 25, 10, 5 és 1 centes érmék) és 6 féle (100, 50, 20, 10, 5, 1 dolláros) bankjegy van forgalomban.
 
Egészségügyi ellátás
Aki az Egyesült Államokba utazik, annak feltétlenül ajánljuk, hogy kössön utazási biztosítást. Minden orvosi vagy fogorvosi ellátás rettentően sokba kerülhet (egy egyszerű vizsgálat akár 100$ is lehet). Számtalan biztosító foglalkozik a tengerentúli biztosítás lehetőségével.
 
Elektromos rendszer
Ne feledjük, az Egyesült Államok elektromos rendszere különbözik az európaitól, az USA-ban 110V, míg Európában 220V-on működnek az elektromos berendezések, ezért nem érdemes elektromos cikkeket vinni vagy hozni az USA-ból, mert azok csak megfelelő konverterrel működnek.
 
Időzónák
A közép európai időhöz viszonyítva, CET-Central European Time (GMT+1)
AZ USA-ban 6 időzóna található, ezek, keletről nyugat felé haladva a következők:
Keleti időzóna (Eastern): -6
Központi időzóna: (Central) -7
Hegyvidéki időzóna (Mountain): -8
Csendes-óceáni időzóna (Pacific): -9
Alaszka: -10
Hawaii-szigetek: -11
 
Vámelőírások
Az Amerikai Egyesül Államokba belépő minden személynek vámárú-nyilatkozatot kell kitöltenie, általában a repülőtársaságoktól kapjuk az űrlapot, bizonyos esetekben pedig érkezéskor a vámhivataltól. Nagyobb értékű tárgyak bevitele esetén vámfizetésre kötelezhetik a beutazót. Kis mennyiségben cigaretta (18 év fölött 200 szál) és szeszesital (21 év fölött 1 liter) is bevihető. Növényeket, húsárut vagy tűzfegyvert tilos be vagy kivinni az országból.
 
Közlekedés
A közlekedési szabályok az európaihoz hasonlatosak, azaz a jobb oldali közlekedés van érvényben, a távolságok mérföldben vannak mérve. Minden államban más sebesség határok vannak érvényben. Utazás előtt mindenkinek ajánlatos a nemzetközi jogosítvány beszerzése, mert ennek hiányában egyes helyeken a helyi hatóságok megtilthatják az autóvezetést.
 
Tudnivalók az amerikai vízummentességről
2008. november 17. -től Magyarország állampolgárai  vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Az amerikai vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint Magyarországnak kötelező használnia az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük.
 
Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége
Nem-bevándorló Vízum Osztály
1054 Budapest, Szabadság tér 12.
 
Telefonos elérhetőségek:
Általános információ- és időpontkérés:  06-90-603-703
(hétköznap 8:00 és 18:00 óra között, díja: 400.- Ft/perc plusz ÁFA.)
A fenti szám csak Magyarországról hívható, vezetékes telefonról,
illetve a Pannon és a T-Mobile hálózatából. A Vodafone hálózatából és a legtöbb utcai fülkéből nem.
Egyéb ügyben: +36 1 475-4400 (hívható délután  2 és 4 között)
Fax: 475-4188/4113
 
Forrás, további információk: http://hungarian.hungary.usembassy.gov és kulugyminiszterium.hu