A magyar Elvis Klub története

A „vasfüggöny mögötti” első Elvis klubként 1982. január 10-én alakult meg a Magyar Elvis Presley Barátok Klubja, azaz a First Hungarian Elvis Presley Fan Club. Egy ügyvéd, dr. Oszfolk Sándor régi vágya volt ez, de csak a 80-as évek elejére enyhült olyan mértékig a politikai helyzet, hogy a Villanyszerelő Ipari Vállalat – ahol Sándor jogtanácsosként dolgozott – KISZ klubjának égisze alatt elindulhattak. A tagok többségében régi barátok, lazán kapcsolódó baráti körök, főleg értelmiségiek voltak, orvosok, jogászok, újságírók, zenészek, köztük Komár László és Faragó „Judy”, aki aztán a klub elnöke is lett, titkára pedig Oszfolk Sándor.

Elvis halálának 5. évfordulóján, 1982. augusztusában a Corvin moziban  hivatalos premierje előtt hónapokkal bemutatták a This Is Elvis – Magyarországon Elvis Presley – című filmet óriási sikerrel. Az eseményre több év kihagyás után összeállt a 60-as évek legendás zenekara, a Scampolo. A korabeli újságok szerint az igazi társadalmi eseménynek számító bulin csak az nem volt ott, aki nem számított, a mozi zsúfolásig megtelt.

Az őszi bemutatóhoz lenyűgöző Elvis-kirakatot készítettek a klubtagok a Vörös Csillag moziban, sokan elzarándokoltak megnézni, igazi látványosságnak számított, ám a Leonyid Brezsnyev, a Szovjetúnió első emberének a halála miatt a kirakatot ki kellett üríteni.

A Hungária együttes és a mozikban játszott Elvis film hatására sok fiatal kezdett el érdeklődni Elvis iránt, velük is bővült a klubtagság. Én is így kerültem ide.

Minden hónap első hétfőjén találkozó a Villanyszerelő Ipari Vállalat pinceklubjában – itt be lehetett szerezni Presley-lemezeket, naptárakat és –akkor még nagy szó volt! – videón Elvis-filmeket vetítettek. Barcs Endre újságíró és Orosz János zongoraművész elmesélték, hogyan találkoztak személyesen Elvis-szel, mennyire mély benyomást tett rájuk.

Hamarosan beindultak a nagy sikerű zenés-táncos-filmvetítéses Elvis-hajók és bálok, köztük olyan, ahol Fenyő Miklós és Komár László duettet énekelt. Az Elvis-hétvégéken, Vasszécsenyben nonstop videóztunk, esténként buliztunk és vetélkedőn megmérkőztünk az osztrák rajongókkal. Rájöttünk, hogy hozzájuk képest milyen keveset tudunk kedvencünkről.

Egy nagy nyugat-európai  rendezvényre, az évente rendezett Elvis Convention-ra Sándor üdvözlőlevelet küldött a magyar klub nevében, amit ott fel is olvastak –szenzációnak számított, hogy ilyen működhet és működik Magyarországon – a többi volt szocialista országban csak a 90-es évek elején alakult hasonló. Úgyhogy az angol klub elnöke, Todd Slaughter, akit még Elvis is kitüntetett tevékenységéért, fellelkesedett és megkereste a magyar klubot, attól kezdve pedig rendszeresen járt ide. Hozott Elvis mozifilm-kópiákat, a Jailhouse Rock-ot a Filmmúzeumban, a Spinout-ot pedig a Kossuth moziban vetítették le. Ingyen lehettünk az angol klub tagjai, havonta kaptuk  újságjukat, az Elvis mail-t, mesélt sokat Elvisről és elhozta hozzánk Elvis egyik legjobb barátját és koncertjeinek állandó közreműködőjét, Charlie Hodge-ot.

Charlie három napon át mesélt nekünk Elvisről, mit mondana, ha ezt vagy azt látná, mit tenne ebben vagy abban a helyzetben. Megosztotta velünk Elvis találkozásának történetét a Beatles-szel – ezen ő is részt vett, halálának okát – negyedik szívrohama vitte el -, hogy miért ír a végrendeletében „gyerekei”-ről – mindvégig reménykedett, hogy Priscilla visszatér hozzá és lesz egy fiúk is -, az „Are You Lonesome Tonight” híres nevetős változatának keletkezéséről – a koncerten az első sorban aludt egy kopasz úr méregdrága jeggyel – és még sok-sok történetet. Fellépett az Elvis bálunkon, zongorázott és énekelt, hiszen Elvis halála óta nem vett gitárt a kezébe.

1991-ben a Villanyszerelő Ipari Vállalatot megvette a Siemens, az épületet, ahol mi is tartottuk összejöveteleinket, eladták. Ezután csak az alapító tagok találkozgattak rendszeresen, néhányan pedig időnként csatlakoztunk hozzájuk. Beszélgettünk Elvisről, az új kiadású CD-kről, megjelent új könyvekről.

1992-ben a Dolly Roll meghívására Wanda Jackson Budapesten járt és egy – a Margit kertben rendezett – találkozón mesélt Elvisről. Az 50-es években sok közös koncertturnén vettek részt, egy gyűrűt is kapott tőle és egyik legnagyobb sikerét az ő javaslatára énekelte el.

2003-ban egy nemzetközi kezdeményezés, az Elvis Meetup hatására egy darabig minden hónap első keddjén este 7-kor,mint a világ minden részén a rajongók – találkoztunk egymással és az azóta jelentkezett új tagokkal. Mivel azonban nem sikerült megfelelő helyet találnunk, néhány alkalom után felhagytunk vele.

2006 nyarán Wolf Rudi, a Verne Music Pub akkori vezetője, aki maga is remekül énekel és rajongó, megkereste Komár Lászlót egy Elvis klub alapításának ötletével. Mivel Laci már tagja volt egy ilyen klubnak, a Magyar Elvis Presley Barátok Klubjának, így közös rendezvényként került sor az augusztusi, igen nagy sikerű élőzenés- táncos megemlékezésre, ahol Komár László, Rudi, Pedro és a Roll’Skate Boogie lépett fel és amelyet azóta több hasonló követett, azóta már az Amigo Rock&Roll és Rockabilly Clubban.

2011. januárjában koncertet adott Budapesten Elvis kísérőzenekara, a TCB Band, Dennis Jale-lel kiegészülve. A zenekar tagjaival, valamint Joe Esposito-val és Joe Guercio-val közös vacsorát szerveztünk, majd másnap budapesti városnézésre vittük  őket.

Ebben az évben lettünk hivatalosan bejegyzett egyesület,  tiszteletbeli elnökünk  Komár László, elnökünk dr.  Oszfolk Sándor, alelnökünk  Spaczér Judit, vezetőségi tagjaink: Barcs Endre, Lukács László (Layoska), Kovács Irén, Czeczei József (Fly), Ed Philips.

Augusztusban megtartottuk első  gyertyás megemlékezésünket a budapesti Elvis Presley parkban. http://elvispark201108.promise.fotoalbum.hu/

Meglátogattuk  a pozsonyi Pólus Center Elvis kiállítását, tervezünk megnézni kivetítős koncertet és utazást Graceland-be.

Minden hónap második keddjén beszélgetős, DVD-nézős, zenehallgatós találkozót tartunk a Fifty’s Drinxben (XVI. Veres Péter út 77.). Hál’ Istennek elég sok a fiatal rajongó; a rock and roll, Elvis zenéje és egyénisége a mai napig rengeteg embert ejt rabul.

Spaczér Judit, Forrás: http://elvisklub.hu/